Puujätteen kierrätys 

Blogi
24.1.2024

Puujätteen kierrättäminen on tärkeää, jotta hyvästä materiaalista saadaan suurin hyöty irti. Anna puujätteelle uusi elämä ja tuo se kierrätettäväksi laitoksellemme.

Puu on ihmiselle tärkeä ja monikäyttöinen materiaali. Sitä hyödynnetään mm. pihoilla ja rakennusmateriaalina, mutta sen käyttöikä ei pääty siihen. Puumateriaalille löytyy vielä käyttöä senkin jälkeen, kun rakennuksia puretaan tai risuja siivotaan pihalta. Puujätteen kierrättäminen on tärkeää, jotta hyvästä materiaalista saadaan suurin hyöty irti.

Miten puujätteen kanssa kannattaa toimia? Jos haluat antaa puujätteelle uuden elämän, se kannattaa viedä kierrätettäväksi laitokselle, jolla on lupa ottaa puujätettä vastaan. Me Circulationilla pidämme huolen siitä, että meille tuotava puumateriaali jalostetaan mahdollisimman laadukkaaksi raaka-aineeksi ja hyödynnetään tehokkaasti. Luontokin kiittää, kun puujätteen käyttö vähentää painetta tuoreen puun polttamiselle ja sillä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita energiatuotannossa.  

”Circulationin laitoksilla otamme monipuolisesti vastaan puumateriaalia: risut, kannot, puhdas puu, purku- ja saneerauspuu sekä painekyllästetty puu ja jopa ikkunanpokat. Toisten jäte on meidän aarteemme. Käsittelemme vastaanotetut materiaalit itse esimerkiksi biopolttoaineeksi voimalaitoksille tai toimitamme materiaalit jatkokäsittelyyn”,

toteaa Circulation Oy:n tuotantopäällikkö Niklas Tiihonen.

Risujen ja kantojen vastaanotto ja käsittely 

Miten risut ja kannot kierrätetään ja mitä hyötyä siitä on? Niiden kierrättäminen onnistuu helposti, mutta on muutama asia, jotka kannattaa huomioida. Ensinnäkin jos sinulla on sekä risuja että kantoja, kannattaa nämä molemmat lajitella eri lavoille omina jakeinaan. Risujen tulee olla puhtaita eli niiden seassa ei tulisi olla haravointijätettä tai maa-ainesta. Sen sijaan kantojen vastaanottoa ei haittaa, vaikka ne eivät ole täysin puhtaat eli niissä voi olla hieman maa-ainesta. 

Circulationilla kannoista poistetaan kivet ja ylimääräinen maa-aines, jonka jälkeen sekä risut että kannot kuivatetaan. Kuivatusprosessin jälkeen risut ja kannot murskataan ja tästä syntynyttä haketta käytetään biopolttoaineena. Kuivatusprosessi on tärkeä, sillä tuore puu on melko kosteaa eikä pala niin hyvin. Kun kosteus on saatu poistumaan, saadaan risuille ja kannoille parempi polttoarvo eli ne ovat laadukkaampaa materiaalia. Valvomme materiaalimme laatua testaamalla sitä tasaisin väliajoin. 

Katso risujen ja kantojen vastaanottoehdot sekä tuontiohjeet. 

Puhdas puu sekä purku- ja saneerauspuu

Jos sinulla on käytöstä poistunutta ja tarpeetonta puuta tai puutavaraa voit kierrättää sen Circulationilla. Tällaista puujätettä syntyy usein mm. uudisrakentamisessa sekä purku- ja saneeraustyömailla. Myös tästä jätteestä jatkojalostetaan biopolttoainetta energiantuotantoon.  Jotta puujäte voidaan hakettaa, se ei saa sisältää haitallisia aineita tai muita vaarallisia jätteitä, eikä rakennusjätettä, kiviä tai maa-ainesta. Puujätteessä voi kuitenkin olla pieniä määriä nauloja, hakasia, ruuveja yms. metalleja, jotka toimitetaan mahdollisuuksien mukaan materiaalikierrätykseen.

Puhdas puu kannattaa erotella purku- ja saneerauspuusta omalle lavalleen, sillä näille on eri vastaanottohinnat. Puhdas puu on kierrätyspuuta, josta saadaan lopputuotteena kierrätyspuuhaketta. Puhdasta puuta voi olla esimerkiksi väliseinissä. Tätä puuta ei ole käsitelty maalilla tai muilla epäpuhtauksilla, joten kyseessä on laadukkaampi puu ja sen tuonti Circulationille on edullisempaa. 

Purku- ja saneerauspuuta syntyy talon purkamisesta, esimerkiksi talon ulkosivuista. Tässä puumateriaalissa voi olla maalia pinnassa tai sahanpurua joukossa. Laitoksille tuotu puujäte käydään läpi ja poistetaan metallit sekä muut epäpuhtaudet, jonka jälkeen puuaines haketetaan. Purku- ja saneerauspuun kierrättäminen on hieman kalliimpaa kuin puhtaan puun kierrätys. 

Katso purkupuun ja puhtaan puun vastaanottoehdot sekä tuontiohjeet. 

Painekyllästetty puu 

Jätettä syntyy myös painekyllästetystä puusta edellä mainittujen puujätteiden lisäksi. Painekyllästettyä puujätettä syntyy yleensä rakenteista. Esimerkiksi terassit valmistetaan usein painekyllästetystä puusta ja niitä uusiessa vanhat terassilaudat tulee kierrättää vastuullisesti. Vaikka painekyllästetystä puusta ei valmistetakaan biopolttoainetta energiatuotantoon, on myös tämän puujätteen vastuullinen kierrättäminen tärkeää, sillä siitä voi syntyä myrkyllisiä yhdisteitä. Siten painekyllästetty puu luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Lue Tukesin sivuilta, mitä pitää muistaa käsiteltäessä kyllästettyä puuta.

Otamme vastaan painekyllästettyä puuta, mutta emme itse hoida sen käsittelyä laitoksillamme, vaan kuljetamme sen jatkokäsittelyyn yhteistyökumppanillemme. 

6 vinkkiä puujätteen kierrätykseen 

Puujätteen kierrätys on helppoa ja näillä muutamalla vinkillä saat sen hoitumaan sujuvasti. 

Vinkki 1: Avaa asiakkuus helposti lomakkeella 

Asiakkuuden avaaminen onnistuu helposti täyttämällä lomake kotisivuillamme. Ilmoitamme sinulle, kun asiakkuus on avattu, yleensä viimeistään jo seuraavana päivänä. 

Avaa asiakkuus

Vinkki 2: Selvitä laitos, joka ottaa vastaan puujätettä  

Jotta puujätteen kanssa olisi helpoin toimia, kannattaa puujätteen vastaanottopaikka katsoa etukäteen. Kun otat yhteyttä Circulationin asiakaspalveluun, avaamme asiakkuuden, neuvomme sopivan laitoksen, joka voi ottaa vastaan kierrätettävän jätteesi, ja käymme läpi prosessin ennen saapumistasi. 

Vinkki 3: Tutustu hinnastoon 

Kun tiedät laitoksen, jonne kierrätettävä jätteesi kuljetetaan, voit tarkistaa sen vastaanottohinnan sivuiltamme. Laitoksillamme on kiinteät vakiohinnastot, jotka perustuvat jätteen painoon. Saapuvat kuormat punnitaan laitoksilla. 

Katso hinnasto

Vinkki 4: Hanki lava ajoissa, jotta se on heti tarvittaessa käytössä 

Kierrätyslavan tilaus kannattaa hoitaa hyvissä ajoin. Näin jätteet saa suoraan lavalle ja nopeasti kierrätykseen. Me Circulationilla voimme auttaa sinua hankkimaan lavan - yleensä jo seuraavalle päivälle, mahdollisesti jopa samalle päivälle. Ota yhteyttä myyntiimme, me autamme.

Vinkki 5: Varmista, että kuorma ei sisällä mitään sinne kuulumatonta 

Ennen kuorman tuontia kannattaa huolehtia, ettei sinne ole eksynyt mitään sinne kuulumatonta, esim. risuissa ei saa olla juuria ja maata. Materiaalien vastaanottoehdoista voit tarkistaa, mitä kuorma saa sisältää. Löydät vastaanottoehdot sivuiltamme.

Onko lava jo täynnä, mutta puujätteen joukkoon jäi jotain sinne kuulumatonta? Otamme vastaan myös sekalaisempia kuormia. Niille on kuitenkin eri hinnoittelu, koska hoidamme lajittelun ja puhdistuksen puolestasi. 

Vinkki 6: Tarkista materiaalin vastaanotto -sivumme

Tutustu materiaalin vastaanotto -sivultamme kuormasi materiaalin ohjeistuksiin. Löydät täältä myös hinnastot, aineskoodit ja vastaanottoehdot. Ennen laitokselle saapumista tulee lukea tuontiohjeet. Huomioithan, että rakennus-, purku- ja saneeraustyömailta tuotavalla puujätekuormalla on oltava jätteen siirtoasiakirja. Siirtoasiakirjaan liittyvää ohjeistusta sekä laitoskohtaiset kuorman tunnistautumisohjeet löydät myös sivuiltamme.

Puujätteen kierrätys – missä se onnistuu? 

”Meillä on laitoksia pääkaupunkiseudun parhailla sijainneilla. Kuudesta laitoksestamme Helsingin, Vantaan ja Järvenpään laitoksilla onnistuu kantojen, risujen, puhtaan puun sekä purku- ja saneerauspuun kierrätys. Painekyllästettyä puuta otamme vastaan Helsingin ja Vantaan laitoksilla. Ota meihin yhteyttä rohkeasti!”,

sanoo Circulation Oy:n myyntipäällikkö Juha Mitro.

Katso kaikkien kierrätyslaitostemme aukioloajat ja yhteystiedot.

Jäikö mieltäsi vielä askarruttamaan jokin kysymys? Asiakaspalvelumme auttaa ilomielin. Voit lähettää meille sähköpostia, soittaa tai täyttää yhteydenottolomakkeen. 

Katso yhteystiedot

Takaisin artikkelilistaan