Purkujätteiden kierrätys säästää rahaa ja luontoa

Blogi
17.2.2021

Rakennus- ja purkujätteiden kierrätys ja uusiokäyttö vaatii vielä paljon tekoja Suomessa.

Vuonna 2008 EU asetti kunnianhimoisen kierrätystavoitteen rakennus- ja purkujätteelle: Vuoteen 2020 mennessä kasvatetaan rakennus- ja purkujätteen kierrätysastetta vähintään 70 prosenttiin. Tavoitteisiin ei olla kuitenkaan päästy, sillä keskimääräinen kierrätysaste on suurissa rakennusliikkeissä tällä hetkellä vain noin 25 - 35 %. Kierrätysasteet vaihtelevat paljon työmaiden välillä.

Me Circulationilla käsittelemme ja kierrätämme purkubetonia, rakennusjätettä (mm. villaa ja kipsilevyä), kierrätyspuuta, kantoja, risuja ja muita luonnonmateriaaleja. Suurin osa asiakkaistamme onkin rakennusliikkeitä.

Hyödynnettäviksi kelpaavat jakeet lajitellaan ja jäljelle jäänyt osa toimitetaan laitoskäsittelyyn muualle, jossa erotellaan kaikki hyödynnettävä jae. Betoni ja puuaines murskataan Viinikkalan laitoksellamme. Kierrätyspuu-, kanto- ja risuhake toimitetaan voimalaitoksille energiantuotantoon.

Betonimurske luonnonkiviaineksen korvaajana

Murskattua betonia hyötykäytetään asiakkaidemme kohteissa mm. hallien, teiden ja pysäköintialueiden pohjarakenteiden kantavissa ja jakavissa kerroksissa. Se korvaa kalliin luonnonkiviaineksen ja samalla säästää huomattavasti paitsi asiakkaan kustannuksia, myös luonnonmateriaaleja kuten kiveä. Circulation Oy on yksi Suomen suurimmista purkubetonin kierrätyksen toimijoista.

Kierrätettävällä betonimurskeella saavutetaan siis merkittäviä säästöjä, jos sitä verrataan luonnonkiviaineksen käyttöön. Purkubetonista erotellaan lisäksi metallit ja niistä valmistetaan taas uutta metallia. Rakennusjätteestä erotellusta villasta saadaan myös valmistettua uutta villaa jatkokäsittelyssä.

Jätelainsäädännön uudistus korostaa uudelleenkäyttöä ja kierrätystä

Euroopan mittakaavassa rakennusjätteiden hyödyntämisaste on Suomessa vielä pientä. Meneillään oleva jätelainsäädännön uudistus tulee asettamaan kovia haasteita rakennusteollisuudelle.

Me Circulationilla uskomme, että toimimme tulevaisuuden alalla ja käsittelemiemme purkujätteiden kierrätys ja uusiokäyttö tulevat lisääntymään lähivuosina merkittävästi. Yhdessä asiakkaidemme kanssa voimme pienentää yhteiskunnan hiilijalanjälkeä ja säästää luonnon kallisarvoisia materiaaleja.

Takaisin artikkelilistaan