Circulationissa ei tuijoteta rekrytoitavan ikää – vanhempien työntekijöiden osaaminen on yrityksen voimavara

Blogi
29.5.2024

Circulationissa työskentelevien ikähaarukka on 18-80 vuotta. Käytännön kokemus osoittaa, että ikäsyrjintä on resurssien haaskaamista.

Suomalaiset työmarkkinat tarjoavat vanhemmille työntekijöille tylyä kohtelua. Eläketurvakeskuksen tuore tutkimus osoittaa, että yli 55-vuotiaat työntekijät eivät ole kiinnostavia edes niiden työnantajien keskuudessa, joilla on rekrytointivaikeuksia. Syyt syrjintään ovat hyvin pitkälle asenteellisia, vaikka tarkistettavaa on myös lainsäädännössä.

Circulation on positiivinen poikkeus yli 50-vuotiaisiin nihkeästi suhtautuvilla työmarkkinoilla. Moni työntekijä on rekrytoitu työuransa loppupuolella. Toiset taas eivät malttaisi jäädä eläkkeelle lainkaan.

Vanhemmat työntekijät tuovat mukanaan kokemusta ja tunnollisuutta

Ikään perustuva syrjintä on herättänyt viime aikoina runsaasti keskustelua. Yrittäjä Reetta Rajala perusti 55 Rise and Shine -liikkeen, joka ajaa lakimuutosta yli 50-vuotiaiden palkkaamisen helpottamiseksi. Ongelmaa on tuonut voimakkaasti esiin myös kansanedustaja Pia Kauma.

Circulationissa työntekijöiden keski-ikä on 46 vuotta. Nuorimmat työntekijät ovat 18-vuotiaita ja vanhin täyttää pian 80 vuotta. Työyhteisöllä on pitkä käytännön kokemus niistä hyödyistä, joita vanhemmat työntekijät ja työpaikan laaja ikäjakauma tuovat tullessaan.

– Osa meidän vanhemmasta porukasta siirtyi meille edellisen yrityksen toiminnasta ja osa on rekrytoitu ulkopuolelta. Me emme tuijottele rekrytoinnissa ikää, vaan osaamista, Circulationin hallintojohtaja ja yksi yrityksen perustajista Mari Kunttu kertoo.

Kuntun mukaan vanhemmat työntekijät ovat työyhteisössä heitä, joihin voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Työura on kerryttänyt valtavasti osaamista ja kokemusta paitsi työelämästä, myös erilaisista työtehtävistä.

Vanhemman työntekijän elämäntilanne mahdollistaa usein myös täysipainoisen sitoutumisen työhön.

– Eihän meidän vanhemmat työntekijät olisi töistä pois mistään hinnasta. Välillä heitä saa ihan käskeä kotiin ja kieltää ylitöiden tekemisen, Kunttu nauraa.

Työntekijän monipuolinen osaaminen on arvokas resurssi

Circulationin laatu-, ympäristö- ja vastuullisuuspäällikkö Marja Leena Pinomaa oli hieman päälle 50-vuotias, kun hänet palkattiin Circulationiin.

Pinomaalla oli takana pitkä ja vaiheikas ura IT-maailmassa. Lopulta yt-neuvotteluissa lähtöpassit osuivat omalle kohdalle. Samaan aikaan irtisanottiin moni muukin yli 50-vuotias. Suomessa tämä on erityisen kriittinen vaihe työuralla.

– Lähdin melkolailla heti opiskelemaan lisää osaamista ja päädyin opintojen kautta Circulationille tekemään kehityshanketta. Hommat lähtivät käyntiin sen verran hyvin, että vielä opiskelujen ollessa kesken kirjoitettiinkin jo työsopimus, Pinomaa kertoo.

Pinomaa on nauttinut Circulationilla työskentelystä valtavasti. Työtehtävät ovat mahdollistaneet oman osaamisen ja kokemuksen laajan hyödyntämisen, yrityksen toimintojen kehittämisen ja uusien asioiden jatkuvan oppimisen.

Työyhteisössä on jäseniä paitsi eri sukupolvista, myös eri maista ja kulttuureista. Pinomaalle työyhteisön monimuotoisuus on ehdoton rikkaus ja etu. Ikäsyrjintää hän pitää suoranaisena resurssien tuhlaamisena. Vanhemmille työntekijöille on kertynyt osaamista, jota nuoremmilla työntekijöillä ei edes voi vielä olla.

– Koen, että Circulationissa työpanostani ja osaamistani arvostetaan. Minun ikäisilläni tekijöillä on jo niin vahvaa ja monipuolista kokemusta, ettei sitä kannattaisi haaskata muuallakaan.

Circulation on työpaikka, josta ei malttaisi jäädä eläkkeelle

Raimo Haantaus oli vasta ehtinyt jäämään eläkkeelle edellisestä työstään, kun hän aloitti työt Circulationilla. Aluksi hän teki töitä kolmena päivänä viikossa, mutta varsin pian siirryttiin täyteen työviikkoon.

Toisen kerran hän jäi eläkkeelle viisi vuotta myöhemmin, ollessaan 70-vuotias.

– Circulationilla ei onneksi karsasteta meidän vanhempien arvokasta kokemusta. Sain hyödyntää isommassa yrityksessä oppimiani käytäntöjä ja kehittää Circulationin toimintaa. Viidessä vuodessa tuplasimme liikevaihdon, Haantaus kertoo.

Autonkuljettajana työskentelevä Mikko von Hinze edustaa Circulationin konkarityöntekijöiden aatelia. Hän täyttää pian 80 vuotta. Takana on usean vuosikymmenen ansiokas työura, mutta työntekoa ei malttaisi millään lopettaa.

– Katson tilannetta päivä kerrallaan, mutta miksi istuisin kotona kun täällä töissä riittää tekemistä. Ehkä lopetan sitten, kun tulee pyöreät vuodet täyteen.

Kaivinkoneen kuljettaja Urmas Vutt, 66 vuotta, seuraa Mikon esimerkkiä. Urmaksenkin kohdalla eläkeikä on ylittynyt jo monta vuotta sitten, mutta työnteon lopettaminen ei ole suunnitelmissa ainakaan ihan lähiaikoina.

– Minä viihdyn töissä. En keksi tekemistä, joka olisi parempaa kuin tämä. Täällä on hyvä porukka, on eri ikäisiä ja erilaisia ihmisiä. Huumoria riittää ja yhdessä nauretaan joka päivä.

Takaisin artikkelilistaan