Rakennuttaja: Minimoi rakennusjäte vaivattomalla kierrätyksellä

Blogi
5.1.2024

Tiesitkö, että rakennuttajalla on vastuu syntyvästä rakennusjätteestä? Näin purku- tai rakennusjätteen kierrätys hoidetaan vastuullisesti.

Rakennusjätteen kierrätysasteelle on asetettu tavoitteet, jotka voivat tuntua vaativilta. Rakennusjätteen kierrättämisen ei kuitenkaan tarvitse aiheuttaa päänvaivaa, sillä oikeanlaisella palvelulla voidaan taata helpompi ja stressittömämpi rakennusjätteen kierrätys – niin suurille työmaille kuin yksityisille rakentajille. Parhaimmillaan rakennusjätteen kierrätys ja lajittelu tuo huomattavia kustannussäästöjä rakennustyömaan jätehuoltoon.

Rakennuttajalla on vastuu syntyvästä rakennusjätteestä

Rakennatpa uutta tai korjaat vanhaa, omakotitaloa yksityishenkilönä tai suuria rakennuksia yrityksenä, on sinulla rakennuttajana eli rakennushankkeeseen ryhtyvänä velvollisuus minimoida syntyvän rakennusjätteen määrä ja haitallisuus. Lue lisää: Valtioneuvoston asetus jätteistä (978/2021) 25 §-27 §

Kun sinulla on jätehuollon järjestämisvastuu, olet velvoitettu hankkimaan työmaallesi jätehuollon, jonka avulla mahdollisimman suuri osa rakennusjätteestä käytetään uudelleen, kierrätetään tai hyödynnetään materiaalina muulla tavalla.

Sinun tulee kierrättää mm. betoni, kyllästämätön puu, metalli, muovi, paperi ja kartonki sekä monia muita materiaaleja. Tämän lisäksi sinun tulee lain mukaan pystyä tarvittaessa osoittamaan viranomaiselle, minne rakennusjäte on viety. Kun hoidat rakennusjätteen kierrätyksen Circulationin kautta, saat kierrättämisestä aina raportin.

”Kaiken tarpeellisen kierrätyksen ja jätteenkeräyksen järjestäminen voi tuntua vaivalloiselta, mutta meille Circulationilla se on arkipäivää, joten sinun ei tarvitse pohtia ja selvitellä asiaa yksin. Soitto meille ja arvioimme tilanteesi. Tulemme tarvittaessa paikanpäälle katsomaan tarvittavat kierrätyslavat työmaallesi Autamme sinua myös lavojen järjestämisessä, mikäli sinulla on siihen tarvetta. Tällä varmistamme, että toimintasi ei pysähdy työmaallasi”, sanoo Circulation Oy:n myyntipäällikkö Jussi Haapasaari

Anna meidän auttaa. Ota yhteyttä ja kysy lisää.

Muita syitä hoitaa purku- tai rakennusjätteen kierrätys vastuullisesti


Miksi rakennusjäte ja mahdollinen purkujäte kannattaa lajitella työmaalla? Eikö siinä ole kauhea vaiva? Lajittelu kannattaa useistakin syistä. Tärkeimmät syyt, jotka jokaisen rakennuttajan on hyvä tiedostaa, ovat seuraavat:

  • Rakennuttajalla on velvollisuus huolehtia, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän ja se on mahdollisimman vaaratonta.
  • Eri jätelajit saadaan talteen puhtaina ja toisiinsa sekoittumattomina.
  • Ympäristö kiittää, kun vaarallisten jätteiden kanssa toimitaan vastuullisesti.
  • Toimit lain mukaan, sillä jätelain mukaan meidän kaikkien on noudatettava jätteen etusijajärjestystä.
  • Joistain materiaaleista, kuten metallista, on pulaa, joten on tärkeää pidentää niiden elinkaarta, jotta materiaaleista saadaan suurin hyöty. Myös markkinahinnat pysyvät kohtuullisempina, jos pulaa ei pääse syntymään.
  • Osa työmaajätteestä, kuten betoni tai pahvi, voidaan jatkojalostaa uuteen käyttötarkoitukseen. Betonista tehdään betonimursketta, jota voidaan hyödyntää mm. hallien pohjissa ja tien rakentamisessa.
  • Betoni on painavaa. Koska kierrätysjätteen hinta määräytyy painon mukaan, on edullisempaa lajitella betonijäte omalle lavalleen eikä sekoittaa sitä sekalaisen rakennusjätteen kanssa. Tutustu hinnastoon.

Oletko kiinnostunut betonimurskeesta? Betonimurskeelle tarvitaan MARA-asetuksen mukaisesti tehty rekisteröinti-ilmoitus, jotta sitä saa hyödyntää maarakennuksessa. Esimerkiksi pohjavesialueilla sitä ei saa käyttää. Ei huolta, me autamme tarvittaessa myös rekisteröinti-ilmoituksen teossa. Katso myytävät materiaalit.

Vaivaton rakennusjätteen kierrätys helpottaa rakennuttajaa

Työmaalla voi tulla vastaan tilanne, jossa esimerkiksi betonijätettä on kertynyt hankalaan paikkaan, kuten rakennuksen ylimpiin kerroksiin, joista se on vaikea kuljettaa pois. Nämä ongelmat selviävät helposti yhteisellä suunnittelulla, sillä voimme tilata paikalle esimerkiksi nosturin. Oletpa työnjohtajana työmaalla tai yksityishenkilö, ongelmasi on aina ratkaistavissa.

Me haluamme auttaa sinua, jotta saamme yhdessä kierrätettävän materiaalin mahdollisimman hyvin jatkohyödynnettäväksi”, sanoo Circulation Oy:n myyntipäällikkö Jussi Haapasaari

Circulationin asiakkaana et pelkästään luovu turhasta rakennusjätteestä, vaan avullamme pidät huolta sen kunnollisesta hävittämisestä ja kierrätyksestä. Kaikkien jätteiden huolellinen hoitaminen on tärkeää, mutta erityisen tärkeää on huolehtia vaarallisista jätteistä. Kauttamme saat aina apua, olipa kyseessä mikä tahansa jäte. Jos emme itse hoida tietyn jätetyypin kierrätystä tai käsittelyä, löytyy meiltä siihen sopivat yhteistyökumppanit.

Teemme työmaakäyntejä ja annamme apua ja ratkaisuja purkujätteiden lajitteluun. Kerromme miten jätteet kannattaa lajitella lavoille ja mitä lavoja tarvitset. Esimerkiksi sekalainen rakennusjäte maksaa enemmän kuin pelkkä puujäte. Maksut määräytyvät painon mukaan. Koska betoni painaa paljon, se kannattaa eritellä rakennusjätteestä jo hinnankin puolesta. Aina ei välttämättä tarvita lavaa, vaan voit hoitaa vaikkapa vaarallisten jätteiden lajittelun suursäkeillä.

Onko uusi työmaa alkamassa? Pyydä meidät ennakkoon käymään. Valmistaudutaan yhdessä, jotta teillä on käytössä heti ensimmäisestä päivästä alkaen kaikki tarvittavat keräilyvälineet.

Ota yhteyttä

Helppo asiointi Circulationin jätteenvastaanotossa – minuuteissa valmista

Voimme hoitaa täysien lavojen tyhjentämisen puolestasi ja järjestää niiden noutamisen työmaalta. Halutessasi voit myös itse tuoda ne Circulationin kierrätyslaitokselle. Olemme tehneet sen sinulle helpoksi, vaivattomaksi ja erittäin nopeaksi kiitetyllä tekstiviestipalvelullamme. Jos käytössäsi on ZeroWaste Siirtoasiakirja -palvelu, kuorman tiedot siirtyvät automaattisesti laitoksemme vaakajärjestelmään eikä sinun tarvitse lähettää edes tekstiviestiä tunnistautuaksesi laitoksellamme.

  1. Kun kuljettaja on saapumassa Circulationin kierrätyslaitokselle, hän lähettää tekstiviestin, jolla kertoo mm. tuomansa jätteen laadun ja sen lähtöpaikan.
  2. Kierrätyslaitoksella kuljettaja ajaa auton suoraan vaa’alle tulopunnitukseen, kuorman tarkastukseen ja kuvaukseen.
  3. Kuljettaja käy kippaamassa kuorman ja tulee tyhjällä autolla uudelleen vaa’alle punnittavaksi ja saa punnituksesta kuitin.

Tämä kaikki hoituu noin 10–15 minuutissa. Kuiteista näkee, paljonko jätettä tuotiin. Kuskit ottavat usein myös oman kuvan kuormasta epäselvyyksien välttämiseksi.

Ennen laitokselle saapumista sinulla tulee olla asiakkuus avattuna ja tarvittavat asiakirjat kuten esimerkiksi siirtoasiakirja valmisteltuina. Ne hoituvat vaivattomasti! Katso ohjeet täältä.

Palvelemme sinua kierrätyslaitoksillamme Vantaalla, Helsingissä, Järvenpäässä, Mäntsälässä ja Lahdessa. Teemme koko ajan töitä sen eteen, että saamme eri jätejakeille mahdollisimman hyvät hyödyntämispaikat. Jätteen loppusijoitus – yleensä kaatopaikoille – on aina viimeinen vaihtoehto.

Katso täältä kierrätyslaitosten sijainnit ja vastaanotettavat materiaalit.

Takaisin artikkelilistaan